Wednesday, January 5, 2011

Cooking Triathlon

Ok..Post kali ni lebih kpd personal story ye..saja nak share..siang tadi entah mai 'sheh'(shaikh) apa xtau rasa mcm nak maaasak ja..so, kuar pegi jusco ngan bapak n adik pegi bli brg2. sbenarnya plan nk wat 1 jenis je, alfredo spaghetti, tp camana tah bleh jd 3 jenis..hehe..

Dah bli barang tu, trus mula masak..oleh sebab saya sorg je nk juggle suma dalam dapur, kena figure out camana nak wat supaya semua 3 3 bole masak serentak n jimat masa n sambil wat something, ada yg tgh msk atas api..see, multitasking..blajar kt sapa? mak..

Pastu, tgh masak ni, mak balik n masuk dapur..saya pun cuba2 la cucuk angin tanya "kalau mak nak tolong pn bole jgk", saja xnk letak ayat mcm suruh kan, xsyok pulak..kna pandai pancing la..tau apa mak sy jwb? " No, I'm not going to help you. I want YOU to help me"..erkk..cis..xbleh jadi ni "WHAT? You refuse to help me and you expect me to help YOU?? Who do you think you are? MY MOTHER??"..."hehehehehehe"....mak saya pun jwb "hmm?"...skali skala, mlawak ngan mak ni beh jgk..ikikiki..

Ok, rasanya sy xbgtau apa benda yg saya masak lg 2 tu..ok, second dish is Macaroni and Cheese. Sbenarnya taknak buat, pasal kemarin dah buat macaroni and cheese, tp dah si adik tu "Kak Aina, buat la macaroni macam kemarin...buat la macaroni macam kemarin"...so, saya pun buat la..since dish dia pn simple jeq...

Last dish adalah dessert..iaitu, puding caramel..saya suka puding caramel ni tp xpenah amik tau pn camana nak buat. dulu ex-boipren sy rajin jgk wat pudding tu utk saya..baik plak tu hantar sampai rumah..hehehe..tp kalu dah nama pun jadi ex..tambah lak skrg tunang org, AINA, pi blajaq buat sniri..independent woman yeah..so, kodek2 google jumpa recipe..senang jeq rupanya nak wat puding caramel nih..serious simple..

Ha, pas maghrib td turun bwh tgk bapak tgh tgk tv.."Bapak dah makan ka?".."Dah, very nice!".."aik? xmuak ka?"...."tak pon, Bapak tambah tadi..Luqman pun tambah"..."Bapak makan yang mana?"..." Yang dalam peti ais tu.."..."owh..tu macaroni..igt bapak makan spaghetti tu"..baru nak up sket semangat..tau kenapa? ha, kuah spaghetti tu muak sebab recipe suruh letak low fat milk @ skimmed milk..tp, did i listen?? nooo..pi bubuh evaporated milk..las2 jadi apa? jadi muak..lemak sangat...hish..

Well..dat's all for now folks..Crita2 pasal masak memasak..sorry post ni xde gambar masakan saya..sebab camera rosak n kabel handfon sambung ke laptop ni xleh pakai, laptop ni xde built in blutoot device..so, maybe next time bila camera dah kuar dari klinik k?so letak gambar hiasan dari google je k..hehe..till then..may the force be with you....



p/s: as u can see..all dairy cooking..hehe..

1 comment:

zaira said...

cheese! kalau i makan sure migrain punya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...