Tuesday, January 11, 2011

Saya Nak Kawin Lelaki yang Ada 5C!



Perempuan kalau nak kahwin mesti nk cari lelaki yang stabil kan? Saya pernah dengar sorg perempuan ni ckp..ciri2 lelaki yang sesuai dan bersedia untuk dikahwini ada ciri-ciri 5C iaitu:
  1. Condominium
  2. Car
  3. Cash
  4. Credit Card
  5. Career

Kalau lelaki ada 5 ciri nih, memang confirm la perempuan mesti tergila-gila nak wat laki..namun..

Tahukah anda??

Tentang perbezaan net worth dan semua ciri-ciri ni? Meh sini nk crita..

Net worth adalah nilai sebenar lelaki tersebut..(dari segi kewangan)..

Sebelum korang pejam mata n trus terima je lelaki mcm ni, better korang cek background dia sket dlu.

  1. Condominium tu brp % dia byr muka n hutang dia brp ratus ribu lg? kalau dia byr 50K je untuk condo @ rumah 500K..net worth dia utk rmh tu hanya 50K je..klu dia xmampu byr dah installment, rumah tu BANK punya yer..bkn mamat tu pnya..
  2. Car tu pun sama je..klu bawak BMW bkn main hebat lg..monthly installment utk keta je pun dh 1K..gaji 3K pun terhegeh2 nk tanggung keta tu..tayar sbijik pn dh bleh demam nk byr..blum lg insurance & roadtax..kalu nk tau, dalam byk2 keta mewah korang tgk kt jln, 1/10 je yg sbenarnya btul2 mampu ada keta mcm tu tnpa sbrg masalah..lg 9 tu phm2 sniri la cana nk tanggung..makan nasik ngan ikan bilis pn xpe kn? janji org lain nmpk aku HEBAT! bw keta mewah..aweks suma nk kt aku..ye tak?
  3. Cash - no comment. cash ni sapa2 pn perlu..
  4. Credit Card..hehehehe..xde bendanya nk bangga ngan credit card tu ye.ko pakai gold ke, titanium ke, diamond ke tembaga ke lantak ko la.. klu tiap2 bulan byr minimum payment je..takyah sembang la..credit card ni la antara punca utama kepada masalah org muda yang diisytihar bankrap! credit card ni memang la utk convenience, tp disebabkan terlalu convenient tu la senang je nak utang..swipe swipe swipe..sedar2 dah utang 10K...interest lak jalan ikut time..so, beware..nk selamat, cuba guna debit card..interest pn xde..
  5. Career - tok siak dikira career tak? no comment la sgt psl career ni..klu terlalu hebat pn, masa lelaki tu utk career dia la..kejap2 meeting, kejap2 outstation..erm, klu xde career pn keja biasa pn ok la at least bleh tunaikn tgjwb..klu keja kerani je, tp berkat usaha dia..apa salahnya..klu dpt doktor pakar..kul 3pg tiba2 kena p hospital sbb ada org kena operate jantung time tu jgk..tp gaji lebat la..apapn, keja bagus ke keja biasa ada kelebihan n kekurangan msg2...yg penting, take note, lelaki yg gaji 10K sbulan pun, kalau commitment tinggi (lifestyle melampau), hutang keliling pinggang..duit gaji dia 10K tu lalu je tgn dia ye..takyah nak berangan nak menumpang gaji dia sebab bank punya duit tu..bukan dia pnya..lagi teruk kalu org yg gaji RM10K sbulan, expenditure RM15K sbulan..siapla golongan mcm ni k? tunggu masa je..
So, sebelum korang teruja dengan lelaki-lelaki 5C ni..cek dulu habis2..berapa NILAI SEBENAR laki tu...klu ikut cara yg betul, suami kena tanggung isteri dan keluarga kn? isteri bole la nk tolong2 ringankan beban...takut2 kalau sebelum kahwin xcek abis2..dah la lelaki tu tak mampu nak tanggung isteri n anak2 sebab hutang bertimbun...si isteri pulak kena tanggung suami..apa kes?? ramai lelaki kt luar tu tengah cari bini yg stabil..byk duit..dengan harapan bole TUMPANG sekaki duit bini dia..mintak dijauhkan org mcm ni..careful girls..jangan materialistik sgt..Allah dah tetapkan tujuan kahwin dan apa yang perlu kita utamakan bila pilih pasangan..think with your brain..bukan semata-mata fikir dengan hati dan nafsu je..

6 comments:

Pangkah Bulat said...

harap doa saudari terkabul.. dan tuhan tahu yg terbaek utk kte.. =P

Just blogwalking from PangkahBulat!!!
Jom layan entry terbaru!!!
http://pangkahbulat.blogspot.com/

aye-na said...

doa? topic tu bkn doa sy..juz 'kiasan' jeq..hehehe..apapn, thanks=)

sazali yusof said...

betul tu sangat setuju.. bergaya huang banyak buatpe kan..

nida husna said...

waaa..setuju mangat sama kamu..
yang sedang2 pon ok..janji hidup bahagia..diberkati..

Hafiz said...

1. Condominium
2. Car
3. Cash
4. Credit Card
5. Career

Antara 5C diatas, aku tadak No.1 dan No.4 je.

Alasan No.1: takde sebab aku beli rumah teres 2 tingkt. senang saudara-mara nk ziarah. hehe...

Alasan No.4: tak suka berhutang, sebab tu xde credit card. huhu...

aye-na said...

hafiz: good 4 u then=) condominium tu contoh tpt tinggal la..banglo ka, semi-D ka..kira skali la..tp dh nk bg C jgk dpn..tu yg boh condo ja..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...